Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

΄΄Ποινολόγιο΄΄ και ΄΄φακέλωμα΄΄ για ανέργους - αναπληρωτές από τον ΟΑΕΔ


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
elme_ki@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δεν δεχόμαστε οι συνάδελφοι αναπληρωτές και όλοι οι άνεργοι
να μετατρέπονται σε σύγχρονους δούλους από κυβέρνηση – ΟΑΕΔ - ΕΕ.
ΤΩΡΑ κάλυψη των πραγματικών αναγκών στα σχολεία!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει τους συνάδελφους αναπληρωτές για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, που δρομολογούν νέο τιμωρητικό – αντιδραστικό πλαίσιο με περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και άλλες ποινές. Αυτά γίνονται βάση σχετικού κανονισμού της ΕΕ, προκειμένου ο ΟΑΕΔ να συνεχίσει να έχει «ομαλή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ». Αφαιρούνται, λοιπόν, χρήματα των ανέργων «προς δόξαν» του κεφαλαίου και των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών» που διαφημίζουν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το θέμα εισήχθη για γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας, σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ και εγκρίθηκε με μοναδική αρνητική ψήφο από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, η σχετική διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Συγκεκριμένα:
1) Θεσπίζεται «ποινολόγιο» - πρόκληση για όσους παίρνουν το ελάχιστο επίδομα αλλά και για τους μη επιδοτούμενους, σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν απασχόληση με οποιουσδήποτε όρους. Οι συνάδελφοι, επιδοτούμενοι και μη, απειλούνται ανάλογα με περικοπή του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα, τη στέρηση της κάρτας ανέργου, τη διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων και τη στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής σε αυτό.
2) Οι συνάδελφοι υπόκεινται σε διαρκές «φακέλωμα» και ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο. Οι άνεργοι μετατρέπονται σε «ένοχους», που πρέπει να αποδεικνύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή στον ΟΑΕΔ ότι πράγματι αναζητούν εργασία και να προσκομίζουν τα σχετικά πειστήρια. Διαφορετικά οι κυρώσεις «περιμένουν στη γωνία».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά το ζήτημα ως ιδιαίτερα σοβαρό και για τον κλάδο, αφού χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές μπαίνουν στις λίστες της ανεργίας για αρκετούς μήνες το χρόνο, όσοι βέβαια απ’ αυτούς πληρούν τα κριτήρια. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις που δρομολογούνται δεν είναι απίθανο οι συνάδελφοι αναπληρωτές που δικαιούνται επίδομα, για την περίοδο της ανεργίας, να αναγκαστούν να εργαστούν σε διάφορες δομές ή προγράμματα για να μπορούν να παίρνουν το επίδομα.
Το ζήτημα ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, παίρνοντας υπόψη και αυτά τα δεδομένα, απαιτεί:
Να παρθεί πίσω κάθε εισήγηση του υπουργείου Εργασίας και κάθε νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζεται στη βάση του «ποινολογίου», του «φακελώματος» και της μετατροπής του ΟΑΕΔ σε δουλεμπορικό γραφείο.
Να λειτουργήσουν παντού τα Ολοήμερα τμήματα. Να υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος Ολοήμερου. Κάλυψη όλων των κενών σε συναδέλφους των ειδικοτήτων.
Όλες οι προσλήψεις να είναι πλήρους ωραρίου. Όχι στο καθεστώς της ωρομισθίας και της απλήρωτης εργασίας. Αναγνώριση όλων των μισθολογικών κλιμακίων (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, διδακτορικό κλπ).
Ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή στην Παράλληλη Στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού τα τμήματα ένταξης.
Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στη Β/μια Εκπαίδευση.
Να ξεκινήσει άμεσα η ενισχυτική διδασκαλία και στα Γυμνάσια - Κέντρα που περικόπηκαν, καθώς και η Πρόσθετη Ενισχυτική Διδασκαλία στα Λύκεια, προσλαμβάνοντας συναδέλφους ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορούν να συμπληρώσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα, για να επιβιώσουν μέχρι το καλοκαίρι και τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για το ταμείο ανεργίας.
Να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, επίδομα στέγασης). Πλήρης υγειονομική κάλυψη για όλους τους συναδέλφους. Δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας ανεξαρτήτως ημερών εργασίας.
Να πληρωθούν οι συνάδελφοι στις προσφυγικές δομές.
Να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία και να γίνουν, επιτέλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία που να καλύψουν όλες τις πραγματικές ανάγκες.
Αργοστόλι 16/01/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
                                     Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία