Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Το μόνο θετικό του απολογισμού είναι ότι το 2019 είναι ακόμα πιο κοντά, και θα απαλλαγούμε από τον διαχειριστικό εφιάλτη που έλαχε στα Ιόνια Νησιά

Ζάκυνθος 21/3/2017


Ομολογούμε  πως διαβάζοντας τον μακροσκελή απολογισμό του Περιφερειάρχη Ιονίων Νησιών μας δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι δεν ζούμε στα Ιόνια Νησιά,  αλλά σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης. 

Σε μια περιφέρεια τυχερή που βιώνει όλα αυτά τα ‘θαυμαστά’  που τόσο …γλαφυρά παρουσιάστηκαν.
Δυστυχώς όμως  για τη Περιφερειακή Αρχή μένουμε εδώ και παρά τις όποιες καλές προθέσεις μας να τα πιστέψουμε, η αφήγηση  δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά γεγονότα  και μόνο ως εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί. 
Σε μια περιφέρεια, που δεν προχωρεί ελάχιστα έργα μόνο στην Κέρκυρα και που αλλού (;) στην Κεφαλονιά, σε μια περιφέρεια  που οι διοικητικές και οι τεχνικές της υπηρεσίες είναι υπό διάλυση, σε μια περιφέρεια, που απεντάσει 16 έργα, εκ των οποίων τα 7 της Ζακύνθου.
Όσα ειπώθηκαν -δυστυχώς- βρίσκουν απέναντι τους την καθημερινότητα μας. Μια καθημερινότητα που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με όσα είχαν προεκλογικά υποσχεθεί, αλλά και με όσα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. 
Καλά και άγια όλα αυτά τα ωραία λόγια, αλλά ταιριάζουν σε… άλλη περίσταση, σε προεκλογική  ομιλία  ίσως. 
Δηλώνει υπερήφανος για την απορροφητικότητα της περιφέρειας,  για έργα που είχαν δρομολογηθεί και ωριμάνσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Γιατί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτά που γίνονται είναι όσα  είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα από το παρελθόν και κυρίως είχαν συμβασιοποιηθεί και ξεκινήσει  η κατασκευή τους. 
Δεν κάνει κουβέντα  όμως για τα έργα  που χάθηκαν οριστικά για την Ζάκυνθο όπως:
1. Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση 580.000 ευρώ
2. Δρόμος Αλυκές – Ξύγκια 4.543.729 ευρώ
3. Οδική ασφάλεια 4.950.000 ευρώ
4. Υποστήριξη ΧΥΤΑ Ζακύνθου 144.832 ευρώ
5. Αποκατάσταση Αγίας Μαύρας 392.240 ευρώ
6. Πληροφοριακό σύστημα Τουριστικής Προβολής Ζακύνθου 220.000 ευρώ
7. Αποκατάσταση Ιερού ναού Αγίας Αικατερίνης  434.300 ευρώ
Επίσης χάθηκε και η χρηματοδότηση του έργου που αφορούσε την προμήθεια χερσαίων και πλωτών μέσων για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών 975.000 ευρώ.
Ας αφήσει ο κος Περιφερειάρχης τα πυροτεχνήματα για την Μέρκελ και τον κ. Φούχτελ, όταν την ίδια στιγμή που καμαρώνουν, για τις δήθεν επαφές τους με θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν ανακαλύψει τον επενδυτικό παράδεισο  της Περιφέρειας μας, δεν μπορούν διορθώσουν τις υπηρεσίες τους, που μπαίνουν εμπόδιο σε οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. 
Πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε, ότι διαχειρίζεται την μιζέρια της περιφέρειας με  επικοινωνιακή μαεστρία. 
Το 2017 πριν λίγο άρχισε και το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσον αφορά την Περιφερειακή Αρχή,  θα φύγει το ίδιο άπραγο και ανούσιο , όπως το 2016. 
Το μόνο καλό είναι ότι το 2019 είναι ακόμα πιο κοντά, και θα απαλλαγούμε από τον διαχειριστικό εφιάλτη που έλαχε  στα Ιόνια Νησιά.
Ο χρόνος κυλά εις βάρος της περιφέρειας. 
Σε αυτή την πρόκληση η Περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί με σωστή ιεράρχηση των έργων που θα υπηρετούν ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες ότι η κριτική μας στο απολογισμό του Περιφερειάρχη είναι ειλικρινής, αντικειμενική και  μακριά από κάθε υστεροβουλία.
Φεύγοντας ας αφήσουν πίσω τουλάχιστον την κατασκευή της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη έργο άμεσης προτεραιότητας και τον προβλήτα προσέγγισης  κρουαζιεροπλοίων αφού αδυνατούν  την ολοκλήρωση των ήδη υπό κατασκευή έργων.

Είναι καθήκον, που απορρέει από τον  θεσμικό μας  ρόλο, στον οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε  με σεμνότητα, υπευθυνότητα, και παρρησία.


Για την Νέα Ιόνιο Πολιτεία

Στασινόπουλος Γεώργιος      
Αντιπρόεδρος 
Περιφερειακού συμβουλίου