Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ»

Είναι μια κοινωνική σάτιρα διανθισμένη με μουσική και τραγούδια και θα παρουσιασθεί τη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, στις  20.30, στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης. Τα κείμενα θα διαβάσουν η Μίνα Παπούλια  και ο Ντένης Φερεντίνος, ο οποίος έχει κάνει την επιλογή. Την εκδήλωση διοργανώνει το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
«Γεννήθηκα σ' ένα νησί, που και κουρλούς γεννάει και Θεός φυλάξει εκεί, κανείς δεν βλαστημάει, αλλά γεννά και πνεύματα, που ακτινοβολούν και σε στεριές και θάλασσες τα πάντα κυβερνούνε Κεφαλονιά Ευεργετών, Μεγάλων η πατρίδα μα και κατσικοκλεφτάδων, που δεν αφήνουν γίδα.

Η τελευταία διαπίστωση δεν είναι δική μας, αλλά ανήκει στον αείμνηστο δάσκαλο και Λαογράφο Ανδρέα Καλογηρά, ο οποίος εξέδωσε πριν πολλά χρόνια έναν πολύτιμο τόμο με τίτλο η σάτιρα στην Κεφαλονιά. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει έναν πραγματικό θησαυρό από το πνευματικό έργο του  Λασκαράτου, του Μολφέτα και πολλών άλλων σατυρικών της Κεφαλονιάς.
Για τους Κεφαλλονίτες, η λέξη κουρλός, έχει αναχθεί σε ιερή λέξη, όχι με την έννοια της παθογένειας αλλά με την έννοια της ευφυούς ιδιοτροπίας και παραφοράς. Κουρλός είναι και ο παράφορα ερωτευμένος, εκείνος που έχει ένα ιδιαίτερο καπρίτσιο ή εκείνος που παίρνει μία ριψοκίνδυνη απόφαση. Ίσως η τελευταία εξήγηση της κουρλαμάρας, να είναι η αιτία που όπου να ταξιδέψει κανείς, στα πιο απίθανα μέρη, θα βρει έναν Κεφαλλονίτη.
Γεγονός όμως είναι, ότι θες τα πολλά κουνήματα, από τους σεισμούς, θες η ευλογία του Αγίου, ο οποίος μάλιστα δεν έτυχε εκεί ιδιαίτερα ευνοϊκής υποδοχής στα Σπήλια αν δεν με απατά η μνήμη μου, διαμόρφωσαν, ένα πανίσχυρο  DNA, που τους έκανε να διακριθούν στα πέρατα της οικουμένης»…. (Από την εισαγωγή του πρώτου μέρους της εκδήλωσης).
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται ενδεικτικά σε  Κεφαλλονίτες, και Θιακούς, προσωπικότητες που ανεδείχθησαν στην πολιτική, στις επιστήμες και γενικά στον πολιτισμό, πάντα με σατυρικό τρόπο.
Στο τρίτο μέρος όπως και στο πρώτο γίνεται κατά κάποιο τρόπο, μια καταγραφή γεγονότων από παλιές εφημερίδες, ημερολόγια, συνεντεύξεις, αλλά και διηγήσεις Κεφαλλονιτών και ιδιαίτερα Θιακών και που αποτελούν σημαντικούς κρίκους, στην αλυσίδα των γεγονότων της νεώτερης ιστορίας των νησιών μας. Κάτι που θα γνωρίσουν οι νεώτεροι και θα θυμίσουν στους παλαιότερους, ρομαντικές στιγμές.
Τις μικρές αυτές ιστορίες που θα ακουστούν, τις χαρακτηρίζει η σάτιρα και το Επτανησιακό χιούμορ. Οι περισσότερες από αυτές είναι αληθινές, μερικές ίσως τις βρείτε λίγο υπερβολικές, αλλά και σ' αυτές στο βάθος υπάρχει μία μικρή αλήθεια. Εδώ όλες οι ιστορίες θα διανθιστούν με μουσική και τραγούδια που σχετίζονται με το κάθε θέμα.
Θα τραγουδήσει η Αθηνά Αρσένη ενώ θα τη συνοδεύσουν στο πιάνο ο μαέστρος της Δημοτικής Μαντολινάτας Ιθάκης Gregor Schaefer και ο Πανογιάννης Κουλουμπής με τη φυσαρμόνικα του.
Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό που την επιμέλεια του φρόντισαν ο Τηλέμαχος Καραβίας και ο Μάκης Χάνος.
Το ΔΣ του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.