Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Για την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου Κεφαλονιάς και τις ενέργειες της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩN
.                Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας              .
Τηλ: 6934865812-6972929122-6974385911, fax: 2674022211, web site: www.eakp.gr, email: info@eakp.gr
                                                                                                                     Πάτρα 14 Νοεμβρίου 2017                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, η Ε.Α.Κ.Π. τοποθετείται ως εξής:
Οι σεισμικές δονήσεις που έπληξαν το 2014 το νησί, δημιούργησαν προβλήματα και στο κτήριο που στέγαζε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου, με αποτέλεσμα, να μετεγκατασταθεί σε κοντέινερ - οικίσκους με απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες για τη διαβίωση του προσωπικού, καταστάσεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά με παρεμβάσεις μας.

Οι διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς δοθήκαν για αποκατάσταση του προβλήματος υπήρξαν πολλές άλλα έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης μέχρι και σήμερα.
Η ήδη ελλειμματική κατάσταση σε μόνιμο προσωπικό που αντιμετώπιζε και η συγκεκριμένη υπηρεσία, ιδιαίτερα σε μόνιμο προσωπικό με την ειδικότητα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων, επιδεινώθηκε περαιτέρω από την στελέχωση των Π.Υ. των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της Fraport, κατάσταση που συνδυαστικά των υπολοίπων, διόγκωσε τα προβλήματα και έβαλε εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας. Και αυτό το γεγονός είχε αναδειχτεί εγκαίρως από την Ε.Α.Κ.Π.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, λόγω της μεγάλης έλλειψης σε μόνιμο προσωπικό όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω και επειδή στους συναδέλφους Π.Π.Υ. δεν έχουν δοθεί επιπρόσθετες ώρες εργασίας ( υπερωρίες, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες - τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ), με τις διαθέσιμες να εξαντλούνται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2017, δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία της υπηρεσίας με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.
Η Ε.Α.Κ.Π., αντιλαμβανόμενη πλήρως τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι συνάδελφοί μας, αλλά και το πλήγμα που θα αποτελέσει για την πυρασφάλεια της  περιοχής μια τέτοια εξέλιξη, παρενέβη μέσω εκπροσώπου της στον διοικητή ΠΕ.Π.Υ.Δ. Ιονίων Νήσων, ζητώντας διευκρινήσεις γύρω από τα διαλαμβανόμενα.
Ο διοικητής μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, μέσω νομοθετικής παρέμβασης η οποία πιθανόν να υλοποιηθεί σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν περαιτέρω ώρες εργασίας στους συναδέλφους Π.Π.Υ. που υπηρετούν σε περιοχές που εδρεύουν αεροδρόμια. Ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί και δεν βρεθεί λύση σχετικά με το πρόβλημα προσωπικού στο  Π.Κ. Ληξουρίου, τότε θα  υπάρξει αναστολή λειτουργίας του.
Οι πολλαπλές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί της Κεφαλονιάς όπως και άλλες περιοχές της χώρας, έχοντας ως επακόλουθο μεγάλες καταστροφές, τραυματισμούς και το θάνατο ενός πυρόσβεση, απ’ ότι φαίνεται δεν αποτελέσαν μάθημα για την πολιτεία.
Ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη η  Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών:
·      Καταγγέλλει, την υποστελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας, τις εργασιακές σχέσεις τεσσάρων ταχυτήτων του προσωπικού της πυροσβεστικής, την ομηρία των Π.Π.Υ. και Συμβασιούχων συναδέλφων, όπως και τις μεθοδεύσεις και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί τους σχεδιασμούς για νέα υποβάθμιση κα συρρίκνωση της πυρασφάλειας της χώρας.
·      Σημαίνει ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε φορέα και σε όλους τους συναδέλφους για να αντιταχτούν στα επικίνδυνα παιχνίδια που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., σε βάρος της πυρασφάλειας του λαού της χώρας.
·      Εμμένει στην προσπάθειά της να οργανώσει τον αγώνα των πυροσβεστών, στη βάση της ενότητας των εργαζομένων στο Π.Σ., ως τον ρεαλιστικότερο τρόπο διεκδίκησης ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα μας.
·      Θα εντείνει τις ενέργειές της προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας του Π.Κ. Ληξουρίου Κεφαλονιάς.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας
Ζαμπάτης Σπύρος