Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Σε λειτουργία το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεφαλονιάς.

22 Iανουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ο Δήμος Κεφαλλονιάς σας ενημερώνει ότι από σήμερα 22/01/2018 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η περαιτέρω υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεφαλονιάς στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ή σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος είναι να αποτελέσει ένα «frontdesk» υποδοχής, καταγραφής, κατεύθυνσης και παραπομπής των ωφελούμενων ατόμων στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό είτε σε εθνικό επίπεδο.
Η λειτουργία του Κέντρου εστιάζει αφενός στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου παράλληλα με τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του δήμου.
Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας κινούνται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:
Υποδοχή - Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών
Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας
Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι πολίτες που κατοικούν στον τόπο λειτουργίας και παρέμβασής του, και κατά προτεραιότητα, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καθώς και άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι/ες, παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, μετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο, ΑμεΑ, ΡΟΜΑ και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Το Κέντρο μέσω παραπομπών θα διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εν λόγω φορέων και Υπηρεσιών.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ του Δήμου συστεγάζεται με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στο κτίριο ΞΕΝΙΑ και είναι στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό. Οι πολίτες του Δήμου θα εξυπηρετούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή απο τις 08:00 έως τις 16:00.

Το κέντρο κοινότητας στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, μία διαμεσολαβήτρια και έναν παιδαγωγό.

Για περισσότερες πληροφορίες (εγγραφές, δικαιώματα, υποχρεώσεις κτλ) παρακαλούμε να απευθύνεστε προσωρινά στο τηλέφωνο 2671362656 και στο email: kentrokoinotitaskef@gmail.com




Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

      ΣΟΦΙΑ ΓΑΡΜΠΗ