Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

«Το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο»



ΦΩΤΟ:EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος προς την αμερικάνικη πρεσβεία κατά ιμπεριαλισμού, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε., η οποία άρχισε με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι κατήγγειλαν επίσης την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας μεταξύ άλλων την απεμπλοκή της χώρας μας από ιμπεριαλιστικά σχέδια και το κλείσιμο των ξένων βάσεων, και φώναξαν συνθήματα όπως τα εξής: «Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί» και «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε». 


Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο.

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τόνισε ότι ο Αμερικανός πρέσβης «"ένιψε τας χείρας του"» για τις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο, υποδεικνύοντας μάλιστα προς την πλευρά της χώρας μας «βρείτε τα με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους σας», την ίδια ώρα που έδινε σήμα και στίγμα για ένα πολεμικό «ατύχημα», όπως το αποκάλεσε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Απευθυνόμενος «στους εργάτες και τους ανέργους, στους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων που παρακολουθούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξελίξεις που κρατούν αναμμένο το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία μετά και τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, αλλά και στην Παλαιστίνη, την Υεμένη, τη Λιβύη μέχρι τη νοτιοανατολική Ουκρανία».

»Απευθυνόμαστε σε όσους παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο με τις συνεχείς προκλήσεις, μέχρι και το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο με τον εμβολισμό σκάφους στα Ίμια» είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε ότι «μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με όλους όσοι πίσω από τον αποπροσανατολισμό, τον εφησυχασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί δήθεν σταθερότητας και ασφάλειας βλέπουν να ματώνουν τους λαούς για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» της κερδοφορίας των μονοπωλίων τους». Ο λαός μας δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους λαούς των Βαλκανίων, δεν έχει να χωρίσει τίποτα με το γειτονικό τούρκικο λαό».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να «πιαστεί στα δίχτυα του εθνικισμού που δηλητηριάζει τους λαούς για να κρύψει ότι οι εργάτες σε όλες τις χώρες έχουν τον ίδιο αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους, τους αστούς και το σάπιο σύστημά τους.

Ο ίδιος σημείωσε πως «στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ απεργάζονται νέα επικίνδυνα σχέδια για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε μια περιοχή όπου διασταυρώνονται οι αντιθέσεις και οι σκληροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αστικές τάξεις της περιοχής για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα και πλεονεκτική θέση στην προσέλκυση κεφαλαίων, ποιος θα ελέγξει τις διαδρομές και θα επιβάλει τα δικά του σχέδια ενεργειακών αγωγών, επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα κάθε φορά πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία για να πετύχει αυτούς τους στόχους».

«Εδώ ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ποιος θα πουλήσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα, ποιος θα εξασφαλίσει στρατιωτικά στηρίγματα με αντίστοιχες βάσεις και αναπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία. Εδώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους με βάσεις στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Κόσσοβο, όπου και έχει εγκατασταθεί η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, η βάση BONDSTEEL. Και βεβαίως στην Ελλάδα. Εδώ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή «ηγεμονικό ρόλο» διεκδικεί και η Τουρκία η οποία εμφανίζεται με το μανδύα του προστάτη των μουσουλμάνων», είπε.

Επίθεση στην κυβέρνηση
Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι σύμμαχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αναπροσαρμόζουν την τακτική τους όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με στόχο να βγουν πιο ενισχυμένες στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα».

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, με το αζημίωτο φυσικά, δηλαδή την προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων.
Όλες οι πρωτοβουλίες, οι κινήσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ δείχνουν ότι ο Τσίπρας πήρε τη σημαία των ΗΠΑ όχι γιατί κληρώθηκε, αλλά γιατί αρίστευσε στο μάθημα «ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Κρατώντας τη σημαία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επεκτείνει τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα στη Σούδα, αλλά και στον Άραξο, όπου προετοιμάζεται η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, στην Πρέβεζα, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν «ισχύει ή δεν ισχύει ότι από 1η Μάρτη, ξεκινά η διαδικασία μετεγκατάστασης μη επανδρωμένων αμερικάνικων αεροσκαφών τύπου drone στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα».

Σχετικά με το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι πραγματική λύση «σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, που αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα και όχι στο απώτερο μέλλον στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό και να ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει ιστορικά διαμορφωμένο «μακεδονικό» έθνος, «μακεδονική» εθνότητα, «μακεδονική» γλώσσα, που είναι η βάση του αλυτρωτισμού και ότι εγείρουν ζητήματα ύπαρξης μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων, δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων της κλπ".

«Η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, που σήμερα δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά έχει μοιραστεί με βάση τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου μεταξύ βαλκανικών χωρών. Με αυτή την έννοια και το σύνθημα διάφορων θερμοκέφαλων ότι η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική» εγείρει αλυτρωτισμό, εθνικισμό, διεκδικήσεις σε βάρος εδαφών άλλων διαμορφωμένων πλέον κρατών» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι σταθερή θέση του ΚΚΕ από το 1992, που «απαντούσε και τότε στο κυρίαρχο εθνικιστικό ρεύμα, που καλλιεργούσαν τότε όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα από την «άκρα δεξιά» έως τον τότε ΣΥΝ, μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ», είναι η εξής:

Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών, την κοινή πάλη των λαών, το οποίο για το κόμμα μας είναι θεμελιώδες ζήτημα.



Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αναδεικνύει το χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής, πρωτοστατώντας ταυτόχρονα ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια.

«Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη ιστορία μας, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε από τώρα, ότι δεν θα δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του. Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού, έτσι ώστε επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης να είναι η εργατική-λαϊκή εξουσία, η ανάπτυξη και ευημερία για το λαό, με ειρήνη και ευτυχία για όλους και όλες, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε πάλη ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων και διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, σε απόρριψη των καλεσμάτων υποταγής της εργατικής τάξης στα σχέδια του κεφαλαίου και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, στην πραγματική απομόνωση των νεοναζί εγκληματιών.